Pagina's

dinsdag 8 november 2016

Centralisatie of een klein pleidooi voor het docentenuniform

Voorschrift: onderstaande schreef ik de avond voor de verkiezing van Donald Trump. Voelspriet van de tijdgeest?

Sinds de voorjaarsstorm van dit jaar gaat het CvB mee in de decentralisatiemode. Althans, dat zegt het: 'verticale aansturing kan echt niet meer, dat past niet in onze tijd.' Mooi denk je dan, ga zo door. Maar ja, dan zien die leuke meiden van de balie er opeens als magazijnmedewerkers uit, met van die hesjes die je uitgereikt krijgt bij de Voordeeldagen van de Kluskoning. Moet dat? Ja, dat moet blijkbaar. Toch nog een reststukje uniformering, lees centralisatie - net als Xedule en al die andere zaken? Gelukkig lachen de dames erbij want anders...
Goed, uniformering. Maar dan ook echt, stel ik voor. Gelijke monniken, gelijke kappen. Ik vind daarom dat het tijd wordt dat ook HU-docenten een uniform aantrekken zoals het management eveneens geüniformeerd op het werk behoort te verschijnen - om van de studenten nog niet te spreken.
Om de ontwikkeling in goede banen te leiden zou ik willen voorstellen dat die uniformen meteen voorzien zijn van strepen en sterren - protocolair gerelateerd aan de salarisschaal.
  • Per schaal 1 ster
  • Vijf schalen = 1 streep
Dit betekent dat iemand die in schaal 11 zit twee strepen en een ster krijgt. De faculteitstop krijgt een streep of 4. Studenten hebben een eigen systeem en krijgen voor elke vijf EC's een stip. Per behaald jaar (12 stippen) krijgen ze een dot. Vier dotten staat gelijk aan het einddiploma.

Tevens verdient het aanbeveling het salueren weer in te voeren. Dat schept orde. Om het niet al te ingewikkeld te maken stel ik voor dat het saluut verplicht is als de afstand tussen de personen in kwestie vijf sterren c.q. een streep of meer is. Studenten hoeven niet te salueren. Dat wordt een zootje.

Nee, verticale aansturing kan echt niet meer. Althans...

Overigens is het is gezien de nieuwe sterren- en strepenstructuur goed dat het huidige CvB niet zoveel verdient als het vorige. Geri B. had als een totaalfirmament van sterren en strepen door het leven moeten gaan. Het huidige CvB kan het dankzij de Balkenendenorm gelukkig met een colbertje/mantelpakje af.