Pagina's

dinsdag 27 februari 2018

Wanneer gaat de HU Rijnlands?

zie hier
Uit betrouwbare bron weet ik dat in de top van de HU uitvoerig gesproken wordt over het opzetten van een volstrekt ander type organisatie, zeg een Rijnlandse (zie ook hier), dat wil zeggen een organisatie die niet top down werkt, alle vertrouwen heeft in zijn medewerkers, niet in de eerste instantie uit is op rendement enzovoort.

Bij de opzet van een dergelijk type organisatie speelt een bijna onoverkomelijk probleem: dat het feitelijk het einde van de HU betekent. Want na meer dan dertig jaar centraliseren is het moment aangebroken om te decentraliseren. Iedereen weet dat, iedereen begrijpt dat, bijna iedereen is er ook een voorstander van maar... het botst met belangen want betekent ook dat degenen die hoog in de boom zitten naar beneden moeten klauteren. Dat is niet in hun belang want brengt statusverlies, machtsverlies en inkomensverlies met zich mee. Wie heeft daar nu zin in. En dus gaan de protocoleuten, tegen beter weten in, door met centraliseren, door met managertje of directeurtje spelen, door met het opstellen van schema's. regels, formulieren, targets, door kortom met het type organisatie dat zij in de jaren tachtig, negentig en nul (2000 e.v.) geleerd hebben en succesvol hebben zien worden: het Anglo-Amerikaanse.


De voorstanders van het Anglo-Amerikaanse model zwemmen al jaren tegen de stroom in, onmiskenbaar. Wat in dit blog betoogd wordt, leeft overal - en wel zo sterk dat het welhaast ondenkbaar is dat het op den duur geen effect zal hebben. Maar welke bestuurder heeft de durf zover te gaan in de erkenning hiervan dat hij uit zijn boom klimt, een zaag pakt en begint mee te werken. De eerste die dat aan de HU doet, krijgt van mij een reep chocola - en een pleister.