Pagina's

vrijdag 17 juni 2016

Een voorjaar van onrust aan de HU. Wat doet het CvB?

Verreweg het belangrijkste dat het CvB gedaan heeft sinds De Beroering begin april j.l. begon is praten of eigenlijk luisteren zoals zijzelf liever zeggen. Dat was een goede zet, denk ik. Wat minder goed is, is dat het daarbij, voor zover voor een buitenstaander te zien althans, gebleven is. Er is zelfs nog geen letter verslag van alle bijeenkomsten gepubliceerd. Ik ben toch wel benieuwd of men in staat is uit een en ander conclusies te trekken en of die conclusies ook wat opleveren. Want praten is goed, luisteren is beter maar in een geval als dit gaat het er natuurlijk om wat er gebeurt.

Is er dan helemaal niets gebeurd?

Jawel.

1. er is in opdracht van het CvB een onderzoek verricht door Price Waterhouse Coopers naar vermeende misstanden binnen de HU. Dit onder meer naar aanleidingen van beschuldigingen als deze. De conclusie verbaast niet: niets aan de hand (zie ook hier, d.d. 13-06). Ik vermoed dat zo'n beetje iedereen hierbij dezelfde reactie heeft als ik: mmm. Hier staat tegenover dat ik het wel met Bogerd eens ben dat het weinig zin heeft om hierover door te mekkeren, tenzij er bewijzen van evidente onregelmatigheden boven tafel komen. PWC is een een fatsoenlijk bureau. Weliswaar is het onderzoek grotendeels verricht op basis van door de HU zelf geleverde gegevens en betaalt de HU ook de rekening (er zou eigenlijk een apart potje voor dit soort zaken moeten zijn, beheerd door een onafhankelijke commissie), het neemt niet weg dat je onder zaken ook een streep moet kunnen zetten. Dit temeer als

2. er ook daadwerkelijk actie ondernomen wordt op die plekken waar de meeste rook is. Dat is schijnbaar gebeurd of gaat gebeuren. Als ik het goed begrepen heb (zie Besluitvorming eerste fase organisatieontwikkeling, schrijven van het Cvb d.d. 18 mei, hier te vinden) brengt de nieuwe 'sturingsfilosofie' (tip aan het CvB: neem een Medewerker Gewoon Nederlands in dienst) niet alleen een opheffing van de facultaire structuur maar ook van de 'transitieorganisatie HU Diensten' met zich mee. Dit betekent dat de persoon om wie het meeste te doen is geweest, we noemen geen namen, zijn baan kwijtraakt.

In dat kader, in het bijzonder voor de liefhebbers van goed Nederlands, dit screenshot uit de 'Besluitvorming eerste fase organisatieontwikkeling':


Het probleem met 'oplossingen' als bovenstaande is dat studenten en docenten er weinig tot niets van merken, althans nu nog niet. Ik schreef het op deze plek al eerder - en kreeg geen reactie: het CvB beweert dat 'verticale aansturing echt niet meer kan'. Vandaar maatregelen als de opheffing van faculteiten en de centrale van de HU diensten. Maar ondertussen gaan ze/we gewoon door met almaar meer formulieren, protocollen, excellsheets en andere onzin. Ikzelf zit nu bijvoorbeeld midden in de Onstage modder en worstel met inschrijvingsgedoe van studenten die van buiten de HU bij ons een minor volgen. We hebben zoveel regels bedacht - ik blijf het herhalen - dat die ons probleem geworden zijn. Les geven, dat gaat heel goed. Studenten begeleiden. Prima. Met collega's werken. Geen probleem. Maar al die rompslomp eromheen:

de oplossingen zijn het probleem. 


Pas als het CvB dat inziet, gebeurt er echt iets.