Pagina's

zaterdag 13 april 2019

Komt een... briefje van Evalytics

De nieuwe manier van evalueren of hoe de digitale vaart der volkeren van het hoger onderwijs in z'n achteruit staat.

Je krijgt een mail binnen. Joepie tis weekend! Nieuws!

Je klikt op resultaten bekijken en ziedaar:
Je kiest waarvoor je geacht wordt te kiezen en… denkt, hè wat nu, alleen maar ouwe koek? Dat werd niet aangekondigd. Mijn fout? Bij dashboard misschien?
Dus ook niet, wel raar trouwens denk je als je even naar die oude evaluaties kijkt. Een 4 bij N = 1 en een 8,3 bij N = 2… Een baby weet toch dat bij dergelijke ‘hoeveelheden’ het resultaat niet geldig is. En bij Evalytics zitten toch specialisten? Raar…
 Maar hoe nu verder, bij resultaten klikken? Eigenlijk wel logisch.
Nou ja, dan maar naar support, het is wel weekend maar ook voor mij. Ze werken tenslotte bij Evalytics, ze stuurden me dit mailtje, toch?
 Wat nu? Gelukkig staat er bovenin nog een pijltje, voor verder denk ik, aarts-optimist als ik ben
Wat raar allemaal… Oh, ik heb natuurlijk verkeerd inlogd, het moet natuurlijk via Schoolomgeving. Mijn fout.
Zucht. En dan zijn we weer terug bij af. Dankuwel mevrouw of mijnheer Evalytics, moge de beerput uw deel zijn.
En eerlijk gezegd, ik was toch al geen fan van u. Zie dit stukje uit een binnenkort te verschijnen boek:
Een mooi voorbeeld hiervan is de evaluatie. Ik maakte altijd zelf evaluatieformulieren, gewoon in Google docs, stuurde die met een persoonlijk briefje aan de studenten en inventariseerde de uitkomst. Bijna iedereen vulde die evaluaties in. Logisch, ze deden het voor mij zoals ik ook van alles en nog wat voor hen deed of had gedaan. Maar dat kan niet meer, mag niet meer. Er zijn tegenwoordig standaardevaluatieformulieren die verstuurd worden door een bedrijf dat Evalytics heet en dat met veel tamtam tal van onderwijsinstellingen overgehaald heeft hun procedure te volgen, lees hun product te kopen. Dit product is vast geavanceerder dan het mijne maar ja, wat heb je eraan: de meeste studenten doen er niet aan mee. Ze kennen mijnheer of mevrouw Evalytics immers niet. Waarom zouden ze aan zijn oproep gehoor geven?