Pagina's

zaterdag 5 november 2016

Onder verpleegkundigen. Precies hetzelfde verhaal

Op 4 november 2016 publiceerde de SP (ik ben geen lid!) een onderzoek naar c.q. enquête met ziekenhuisverpleegkundigen. De uitkomst hiervan zal velen, ook uit het onderwijs, bekend voorkomen.
"Van de respondenten is ruim 81 procent van mening dat de situatie in de zorg de afgelopen jaren is verslechterd (909 respondenten), slechts 5 procent ziet een verbetering (54 respondenten). Voor deze verslechtering benoemden de verpleegkundigen verschillende oorzaken. Zo ziet ruim 71 procent een toename van de bureaucratie, ziet 47 procent een toename in de werkdruk en ervaart 50 procent een verslechtering van de arbeidsomstandigheden door onder andere minder handen aan het bed en een toename van het aantal patiënten."
Hier wat citaten:
“Meer registratie, onduidelijkheid bij registraties, rompslomp omtrent wel/geen vergoedingen voor de patiënt, onverzekerde patiënten en onduidelijk waar het geld van dbc’s blij : maatschap, ziekenhuis, afdeling?”
“Alles draait alleen nog maar om geld en imago van het ziekenhuis. Informatievoorziening aan patiënten en familie en menselijke zorg zijn ondergeschikt geworden. Ook welzijn en veiligheid van zorgprofessionals zijn niet meer zo belangrijk.” 
“Tegenwoordig, samen met de invoering van ook het programma SAP waarin het item dbc tot in de treuren uitgewerkt is, bestaat 75% van mijn werktijd uit (digitale) administratieve werkzaamheden en andere zaken die niks met patiëntenzorg te maken hebben. De patiënt is een bijproduct geworden!!!”
“Het ziekenhuis kan de toestroom en doorstroom van patiënten niet altijd aan. Het aannemen van patiënten levert geld op, echter is daardoor te weinig om goede zorg te leveren. Patiënten worden te snel naar huis gestuurd, zonder altijd de juiste hulp, allemaal om de doorstroom te bevorderen.”
"Er zijn heel veel extra regels bijgekomen waar we ons in het dagelijkse werk aan moeten houden, omdat dit de patiëntveiligheid zou vergroten, maar ik twijfel heel erg aan de effectiviteit van een groot aantal regels.”
"De zorg en de inzet van medisch en verzorgend personeel wordt te veel overgelaten aan de managers, welke vaak economisch goed onderlegd zijn maar geen of weinig verstand van zorg hebben.”
“Je moet heel veel scores invoeren, pijn ,val, dosis etc. Je wordt er op afgerekend als je iets niet hebt gedaan door tijdgebrek. Scores zo belangrijk dat de ADL op de tweede plaats komt. Want dat is iets wat ze zien.”
“Aantal e-learning (bijscholing) modules die we moeten bijhouden is explosief gestegen, alles draait om dossiervoering en niet om patiënt. Alles moet bewezen worden op papier in scores en metingen, kost veel tijd.”
“Administratie is vaak dubbelop nodig door gebruik verschillende programma’s.”
“Al die scorelijsten die ingevuld moeten worden zoals: voedingsscores, decubitusscores, pijnscores, valrisico- scores, delierscores, statistische scores als NICE, TISS... enzovoort.”
“Bijna niets kan meer rechtstreeks geregeld worden. Alles moet centraal gemeld worden. Alles moet over teveel schijven.”